Piše: Miha Žejn, CFA, sektor za upravljanje premoženja

Mesec marec zaznamovale ameriške regionalne banke

Marec je ponovno postregel s povečano volatilnostjo na trgih kapitala.

Propad ameriške regionalne banke Silicon Valley bank v mesecu marcu je sprožil povečano volatilnost na trgih kapitala. Ker za drugi največji bančni bankrot v zgodovini ZDA, so se pod pritiskom znašle tudi nekatere druge ameriške regionalne banke. To pa je pripeljalo do propada še druge ameriške banke, banke Signature, ki predstavlja tretji največji bančni bankrot v zgodovini ZDA.

Propad ameriških Silicon Valley bank in banke Signature predstavljata drugi oz. tretji največji bančni bankrot v zgodovini ZDA.

V Evropi se je pod hudim pritiskom znašel predvsem Credit Suisse, ki je imel sicer že dlje časa težave. Zgodba se je zelo hitro in precej presenetljivo rešila s prodajo banke prav tako švicarskemu UBS.

Spomin na 2008 še ni zbledel

Investitorji so se ob tem nemudoma spomnili na krizo, katere začetki segajo v leto 2008, zato so se predvsem delnice bank znašle pod hudim pritiskom.

Indeks ameriških bank je izgubil dobrih 20 odstotkov vrednosti, indeks evropskih bank pa okoli 18 odstotkov vrednosti. Do konca meseca se je izguba pri ameriških bankah še poglobila in se povečala na dobrih 31 odstotkov. Indeks evropskih bank pa si je nekoliko opomogel in mesec zaključil s 14 odstotno izgubo.

Delniški in obvezniški trgi

Dramatično je bilo tudi gibanje na širšem delniškem trgu in tudi trgu obveznic. Delnice so v povprečju med mesecem izgubile skoraj 4 odstotke (MSCI svetovni indeks v evrih), vendar do konca meseca nadoknadile izgubljeno in zabeležile pozitivno donosnost v višini 0,6 odstotka.

Več sta pridobila indeksa evropskih obveznic. Indeks evropskih državnih obveznic je pridobil visokih 2,4 odstotka, indeks podjetniških obveznic pa 1,1 odstotka. Razlog za rast obvezniških indeksov je predvsem v dejstvu, da so investitorji iskali varno zavetje zaradi turbulence v bančnem sektorju.

Iskanje varnega zavetja investitorjev povzročilo rast obvezniških indeksov.

Zahtevana donosnost 10 letne nemške državne obveznice se je marca znižala z 2,64 na 2,28 odstotkov. Iz enakega razloga se je podražilo tudi zlato, katerega cena je zrasla za 7,7 odstotkov in se močno približala 2.000 ameriškim dolarjem za unčo.

Stopnja inflacije se je nekoliko znižala

V senci pretresov v bančnem sektorju so se znašli tekoči mesečni podatki o inflaciji. Rast cen življenjskih potrebščin se je v državah z evrom marca znižala na 6,9 odstotka. Še februarja je znašala 8,5 odstotka.

V ZDA se je inflacija znižala iz 6,4 na 6 odstotkov. Še vedno pa sta precej pozornosti pritegnili centralni banki na obeh straneh Atlantika, ki sta, kljub šibkostim v bančnem sektorju, zvišali obrestni meri za 0,5 odstotne točke v Evropi in za 0,25 odstotne točke v ZDA.

Poslovanje pokojninskih skladov Modre zavarovalnice

V mesecu marcu so vsi skladi Modre zavarovalnice dosegli pozitivne donosnosti.

Najvišje donosnosti sta v opisanih razmerah zabeležila zajamčena podsklada. Zajamčeni podsklad javnih uslužbencev je dosegel donosnost v višini 0,69 odstotka, Modri zajamčeni podsklad pa 0,71 odstotka.

Sledita preudarna podsklada. Preudarni podsklad javnih uslužbencev je dosegel donosnost v višini 0,55 odstotka, Modri preudarni podsklada pa 0,49 odstotka.

Najnižji donosnosti sta zabeležila dinamična podsklada. Dinamični podsklad javnih uslužbencev je dosegel 0,43, Modri dinamični podsklad pa 0,37 odstotno donosnost.

Več o poslovanju pokojninskih skladov Modre