Piše: Mateja Mencin, Sektor za upravljanje premoženja

Finančni trgi v juliju 2020

Mesec julij je, tako kot predhodna dva meseca, minil v pozitivnem vzdušju.

Rast cene zlata

Najbolj je v juliju 2020 porastla cena zlata, kar za 10,5 % (v USD). Hitra rast cene zlata je bila posledica negotovosti zaradi predsedniških volitev v ZDA, pandemije COVID-19 ter napovedi o dlje trajajočem obdobju nizkih obrestnih mer.

Finančni trgi

Državne obveznice evropskih izdajateljev so v mesecu juliju 2020 pridobile 1 %, podjetniške obveznice evropskih izdajateljev pa 1,5 %.

Svetovni delniški indeks MSCI (v USD) je v mesecu juliju porastel za 4,7 %, vendar je bila donosnost preračunana v EUR rahlo negativna (-0,56 %), kar je posledica velikega padca vrednosti valute USD glede na EUR.

Voditelji evropskih držav so namreč potrdili paket pomoči v višini 750 miljard EUR in potrdili proračun za naslednjih 7 let, kar je močno povečalo zaupanje v evro območje. V evro območju smo dobili prve znake okrevanja. Kompozitni indeks evro območja PMI je bil v juliju 54,9, kar nakazuje na rast gospodarskih aktivnosti.

Gospodarska aktivnost v ZDA

Za razočaranje so poskrbeli podatki s trga dela v ZDA, ki nakazujejo, da se z rastjo števila okužb s COVID-19 tamkajšnja gospodarska aktivnost ponovno znižuje.

Dodatno težavo za ameriško gospodarstvo predstavlja iztekanje prvega paketa pomoči in povečanje nesoglasij med ZDA in Kitajsko.

Podjetja iz farmacevtske panoge in informacijske tehnologije beležijo rast. Turizmu in transportu ne kaže tako dobro.

Poslovni rezultati podjetij v prvi polovici letošnjega leta kažejo na velike razlike med podjetji iz različnih sektorjev. Zelo dober rezultat so dosegla podjetja iz farmacevtske panoge in informacijske tehnologije, po rezultatih zaostajajo podjetja iz panog turizem, transport, proizvodnja avtomobilov in bančništvo.

Kako so se odrezali pokojninski skladi?

Glede na opisana tržna gibanja sta najvišjo donosnost dosegla zajamčena podsklada, ker imata večino sredstev naloženo v nizko tvegane naložbe kot so državne in podjetniške obveznice in depoziti.

Zajamčeni podsklad javnih uslužbencev je dosegel 0,48 odstotno, Modri zajamčeni podsklad pa 0,52 odstotno donosnost.

Nekoliko nižjo donosnost sta dosegla preudarna podsklada, Preudarni podsklad javnih uslužbencev je dosegel 0,26 odstotna, Modri preudarni podsklad pa 0,20 odstotno donosnost.

Dinamični podsklad javnih uslužbencev je dosegel donosnost – 0,14 %, Modri dinamični podsklad pa -0,08 % donosnost.

Več o dogajanju na trgu v preteklem obdobju si lahko preberete med prispevki upravljavcev pokojninskih skladov.