Nasveti strokovnjakov

Mesec marec zaznamovale ameriške regionalne banke
Mesec marec je, s propadom dveh ameriških bank, postregel s povečano volatilnostjo na trgih kapitala. Pokojninski skladi Modre s pozitivnim donosom.
Propad ameriških bank sprožil močan pretres na trgih
Novica, da sta propadli kalifornijska banka Silicon Valey Bank in ameriška banka Signature, je na trgih povzročila močan pretres. Pojavila so se ugibanja o sistemskem problemu, saj so se podobni dogodki odvili leta 2008, ko je izbruhnila velika finančna kriza.
Pozitivno vzdušje v januarju zamenjal bolj umirjeni februar
Februar je na kapitalskih trgih minil umirjeno. Vrednosti enot premoženja pokojninskih skladov Modre se v tem okolju niso bistveno spremenile.
Ali so obveznice spet »IN«?
Zaostrene geopolitične razmere in izzvenevanje epidemije se je na finančnih trgih in v naših življenjih odrazilo v naglem skoku inflacije in splošnem dvigu tržnih obrestnih mer. Čeprav je skok prinesel astronomske padce cen obveznic in njim podobnih instrumentov, je hkrati omogočil tudi nove priložnosti za zvišane donosnosti v prihodnje.
Optimističen začetek leta 2023
V januarju 2023 so bili donosi finančnih naložb večinoma pozitivni, kar je bila posledica nakupnega razpoloženja investitorjev. Pokojninski skladi Modre poslovali pozitivno.
V decembru ponovno negativno na finančnih trgih
Leto 2022 je bilo za obveznice najbolj negativno v zadnjem stoletju. Tudi delniški trgi se niso odrezali dobro, kar je negativno vplivalo na poslovanje pokojninskih skladov v 2022.
Naloži več