Ste že prejeli svoj informativni izračun dohodnine za 2022?

Finančna uprava RS je 31. 3. 2023 odposlala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022. Sedem odstotkov zavezancev, ki so izračun prejeli v prvem svežnju, bo moralo dohodnino doplačati. Povprečni znesek doplačila znaša 443 evrov. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij 2023. Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 31. maja 2023.

Ste med tistimi, ki boste (ponovno) doplačali dohodnino?

Morda je dodatno pokojninsko zavarovanje prava rešitev za vas. To vam, poleg finančno varne starosti, zagotavlja tudi možnost uveljavljanja davčne olajšave.

Ena ključnih prednosti dodatnega pokojninskega zavarovanja je posebna davčna olajšava, ki velja le za to obliko varčevanja. Z lastnim varčevanjem v pokojninskem skladu boste namensko varčevali za finančno varno starost, hkrati pa boste poskrbeli tudi za davčno optimizacijo.

Varčevanje v skladu dodatnega pokojninskega zavarovanja znižuje osnovo za odmero dohodnine.

Varčevanje v skladu dodatnega pokojninskega zavarovanja vam namreč znižuje tudi osnovo za odmero dohodnine. Najvišji znesek, ki je priznan kot davčna olajšava, predstavlja 5,844 odstotka bruto plače posameznika, vendar letno največ 2.903,66 evrov.

 

Kako je z olajšavo, ko plačujeta podjetje in posameznik

Zaposleni, ki ste v sistem dodatnega pokojninskega zavarovanja vključeni preko delodajalca (premije plačuje delodajalec), svoje davčne olajšave ne morejo izkoristiti v celoti. Prednost pri uveljavljanju davčne olajšave ima namreč delodajalec. Če ta ne plačuje premije v višini 5,844 odstotka posameznikove bruto plače, lahko zaposleni koristi davčno olajšavo v višini razlike do najvišje možne premije glede na njegovo plačo.

Davčna olajšava za zaposlene v javnem sektorju

Sklad dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence ima pri davčni olajšavi določene ugodnosti. Premija, ki jo delodajalec plačuje za zaposlenega v javnem sektorju, ne zmanjšuje davčne olajšave zaposlenega.

Zaposleni v javnem sektorju lahko z lastnimi vplačili v celoti koristite davčno olajšavo.

Konec maja bo odposlan drugi del izračunov dohodnine

Drugi paket informativnih izračunov bo predvidoma odposlan 31. maja 2023. Prejeli ga bodo tisti, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane oziroma so hkrati tudi sami vzdrževani družinski člani ali pa imajo dohodke od opravljanja dejavnosti ali katastrski dohodek. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine za te zavezance bo predvidoma 31. julij 2023.

Na informativni izračun je možno podati ugovor. Rok za vložitev ugovora za zavezance za zavezance iz drugega svežnja se bo predvidoma iztekel 30. junija 2023.

Preverite informativni izračun dohodnine!

Če tudi sami varčujete v skladu dodatnega pokojninskega zavarovanja, ne pozabite preveriti informativnega izračuna dohodnine. Na izračunu mora biti prikazana tudi vsota individualno vplačanih premij v pokojninski sklad.

Informativni izračun zato natančno primerjajte s Potrdilom o pravicah iz dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki smo vam ga poslali v sredini meseca januarja. Če se številke ne ujemamo, lahko podate ugovor na informativni izračun dohodnine.