Objavljena so letna poročila Modre in pokojninskih skladov za leto 2023

Leto 2023 je bilo za Modro zavarovalnico dobro leto, ki je na več področjih preseglo pričakovanja. Na eni strani ga je zaznamovala izjemna rast finančnih trgov, zmerna rast bruto domačega proizvoda in padajoča inflacija, na drugi pa geopolitični pretresi, ki so v drugi polovici leta poleg Ukrajine zajeli tudi območje Bližnjega vzhoda.

Ugoden vpliv makroekonomskega okolja na donosnost pokojninskih skladov

Modri zajamčeni podsklad in Zajamčeni podsklad javnih uslužbencev sta v letu 2023 dosegla 5,14 oziroma 5,79-odstotno donosnost, kar ju uvršča med najboljše slovenske sklade z naložbeno politiko zajamčene donosnosti.

Še precej višje so bile donosnosti skladov s preudarno oziroma dinamično naložbeno politiko, kar je posledica višjega deleža delnic v portfeljih. Modri preudarni podsklad in Preudarni podsklad javnih uslužbencev sta dosegla donosnost v višini 10,28 oziroma 10,83 %. Donosnost Modrega dinamičnega podsklada in Dinamičnega podsklada javnih uslužbencev pa je v letu 2023 znašala 14,20 oziroma 14,83 %.

Rast kapitala Modre zavarovalnice

Kapital Modre zavarovalnice, s katerim zagotavlja varnost sredstev svojih zavarovancev, je konec leta 2023 dosegel 349,6 milijona evrov oziroma 6 milijonov evrov več kot konec predhodnega leta. Vrednost sredstev v upravljanju se je povečala in konec leta 2023 presegla 2,2 milijarde evrov; v vzajemnih pokojninskih skladih je bilo zbranih 1,5 milijarde evrov, v kritnih skladih 363,9 milijona evrov, lastna sredstva pa so predstavljala 357,4 milijona evrov.

Varnost na prvem mestu

Modra bo tudi v letu 2024 ostala zvesta svojim strateškim ciljem, kjer na prvem mestu ostaja varnost sredstev v upravljanju in osebnih podatkov. Finančni analitiki za leto 2024 napovedujejo zmerno rast delniških in obvezniških indeksov ter pozitivno gospodarsko rast, kar nas navdaja z zmenim optimizmom.

Posebno pozornost v prihajajočem letu bomo namenili trajnostnemu poslovanju, saj verjamemo v pomen zelene transformacije in lepšo prihodnost.

Več informacij o poslovanju Modre zavarovalnice in pokojninskih skladih v njenem upravljanju je na voljo v letnih poročilih:

 

Podatki o tekočem poslovanju skladov