Piše: Miha Žejn, CFA, sektor za upravljanje premoženja

Junij minil v pozitivnem vzdušju

Mesec junij je na trgih kapitala minil v pozitivnem vzdušju. Če so v maju izrazito rasle predvsem ameriške tehnološke delnice, se je trend junija razširil tudi na druge delnice. Vrednosti obveznic so se nekoliko znižale.

Rast vrednosti delnic

Delnice so v juniju povprečju, kot jih meri MSCI svetovni indeks, v evrih, pridobile 3,3 odstotka. Indeks evropskih podjetniških obveznic se je znižal za 0,4 odstotka, indeks evropskih državnih obveznic pa je izgubil 0,3 odstotka.

Za razliko od meseca maja so tokrat solidno zrasle tudi vrednosti evropskih delnic, ki so pridobile 3,8 odstotka. Ameriški indeks S&P 500 je pridobil 3,7 odstotka, še naprej pa je rasel indeks ameriških tehnoloških delnic Nasdaq, ki je tokrat pridobil 3,9 odstotka.

Ob koncu meseca so delnice družbe Apple dosegle nov mejnik, ko je njihova tržna kapitalizacija presegla 3 bilijone ameriških dolarjev.

V juniju so solidno zrasle tudi vrednosti evropskih delnic.

Slabše so se v preteklem mesecu odrezale japonske in slovenske delnice, ki so pridobile »le« 1,4 oziroma 1,2 odstotka.

Dvigom obrestnih mer še ni konec

Na makroekonomskem področju sta bili v juniju ponovno v ospredju centralni banki na obeh straneh Atlantika.

Ameriški FED tokrat ni spremenil obrestne mere, je pa presenetil z napovedjo dodatnih dvigov v prihodnje. Gre za dokaj nepričakovano napoved, saj so investitorji pred tem pričakovali, da bi FED utegnil še letos znižati obrestno mero.

Ameriški FED je presenetil z napovedjo dodatnih dvigov obrestnih mer v prihodnje.

V Evropi je ECB po pričakovanjih za 25 bazičnih točk dvignil obrestno mero in dvig pospremil s komentarjem, da bo treba obrestne mere še naprej dvigovati.

Zanimivo je, da napovedi dodatnega zaostrovanja monetarnih politik niso bistveno vplivale na pozitivno vzdušje na delniških trgih. Dodatno je ugodno na rast tečajev vplival podatek o rasti ameriškega BDP v prvem letošnjem četrtletju, ki je pokazal na robustno 2 – odstotno rast.

Napovedi dodatnega zaostrovanja monetarnih politik niso bistveno vplivale na pozitivno vzdušje na delniških trgih.

Umirjanje inflacije

Najnovejši podatki o inflaciji kažejo na njeno umirjanje. Ameriška inflacija je v mesecu maju znašala 4 odstotke na letni ravni, kar je 0,9 odstotne točke manj kot mesec prej. Višja ostaja jedrna inflacija, ki je znašala 5,3 odstotka in bila 0,2 odstotne točke nižja kot mesec prej.

Inflacija v Evropi ostaja višja in je v mesecu maju na letni ravni znašala 6,1 odstotka, jedrna pa 5,3 odstotka.

Dobro poslovanje pokojninskih skladov Modre zavarovalnice

V takem okolju so bile donosnosti vseh podskladov v upravljanju Modre pozitivne. Zajamčeni podsklad javnih uslužbencev je zabeležil rast v višini 0,44 odstotka, Modri zajamčeni podsklad pa 0,47 odstotka. Preudarni podsklad javnih uslužbencev in Modri preudarni podsklad sta dosegla 2 odstotno donosnost. Dinamični podsklad javnih uslužbencev je pridobil 3,1, Modri dinamični podsklad pa 3 odstotke vrednosti.

Več o poslovanju pokojninskih skladov…