Piše: mag. Mateja Mencin, Sektor za upravljanje premoženja

Pozitivni donosi pokojninskih skladov Modre zavarovalnice v maju

V mesecu maju se je nadaljevalo umirjeno trgovanje na finančnih trgih. Evropske državne obveznice so pridobile 0,42 %, evropske podjetniške obveznice so se zvišale za 0,17 %. Svetovni indeks delnic MSCI (v evrih) se je v maju zvišal za 2,2 %.

Dogajanje v ZDA

V ZDA se je ustavil trend odliva depozitov v bankah, kar je stabiliziralo cene bančnih delnic. Cene delnic širšega ameriškega indeksa S&P 500 so se v maju v dolarjih zvišale za 0,25 %, cene delnic tehnoloških podjetij iz indeksa Nasdaq pa po so se v maju zvišale za 5,8 %.

Podjetje Nvidia, ki proizvaja čipe, je objavilo nadpovprečne poslovne rezultate in izboljšalo napovedi prodaje zaradi hitrega razvoja umetne inteligence.

Konec meseca maja so v ZDA dosegli dogovor o dvigu zgornje meje javnega dolga, ki sedaj znaša 31,4 bilijona dolarjev.

Vzdušje na evropskih trgih manj spodbudno

Evropske delnice indeksa Stoxx Europe 600 so v maju izgubile 3,2 % vrednosti, cene delnic slovenskega indeksa SBITOP so se znižale za 1,1 %.

Nemčija je v prvem kvartalu letos zdrsnila v recesijo, saj je imela negativno gospodarsko rast v višini 0,3 %, ki je sledila 0,5 % negativni gospodarski rasti v zadnjem kvartalu lanskega leta. Indeks razpoloženja nemških vlagateljev, ki ga meri nemški ekonomski inštitut ZEW se je maja znižal tretji mesec zapored zaradi upada industrijske proizvodnje v Nemčiji in nizkega stanja novih naročil.

Ekspanzivna denarna politika Japonske

Med delnicami, ki so v maju dosegle najvišje rasti, so bile delnice japonskega indeksa Nikkei 225, ki so se v lokalni valuti zvišale za 7 %. Japonska centralna banka še vedno vodi ekspanzivno denarno politiko, dobički japonskih podjetij so visoki, vrednotenja delnic so ugodna.

Umirjanje inflacije

Na evrskem območju se je majska letna inflacija znižala na 6,1 %, V ZDA je bila aprilska letna inflacija 4,9 %.

Na zadnjem zasedanju ameriške centralne banke FED so temeljno obrestno mero zvišali za 0,25 odstotne točke. Predsednik FED-a je nakazal, da se bliža konec zviševanja obrestnih mer. Investitorji v ZDA pričakujejo samo še en dvig v višini 0,25 %.

Tudi Evropska centralna banka je na zadnjem zasedanju zvišala temeljno obrestno mero za 0,25 % in napovedala nadaljevanje dvigov temeljne obrestne mere.

Poslovanje pokojninskih skladov Modre v maju pozitivno

V opisanih razmerah so pokojninski skladi v upravljanju Modre zavarovalnice ustvarili pozitivne mesečne donosnosti.

Dinamični podsklad javnih uslužbencev je v maju pridobil 1,51 %, Modri dinamični podsklad je pridobil 1,27 %.

Preudarni podsklad javnih uslužbencev je pridobil 0,92 %, Modri preudarni podsklad je pridobil 0,84 %.

Tudi zajamčena podsklada sta ustvarila pozitivne donose. Zajamčeni podsklad javnih uslužbencev je pridobil 0,22 %, Modri zajamčeni podsklad pa je pridobil 0,05 %.

Več o poslovanju pokojninskih skladov Modre.