Modra ima najboljši zajamčeni pokojninski sklad

Nagrada našemu skladu javnih uslužbencev za najdonosnejši zajamčeni sklad v zadnjih 15 letih.

S 57,3 odstotno donosnostjo je bil Zajamčeni podsklad javnih uslužbencev (ZPJU), ki ga upravlja Modra zavarovalnica, razglašen za najdonosnejši zajamčeni pokojninski sklad v zadnjih 15 letih. Ocenjevanje vzajemnih skladov na slovenskem trgu sta izvedla revija in portal Moje finance.

Naj zajamčeni podsklad v 15-letnem obdobju (2009 – 2023)

Dosežek je plod predanega dela naše upravljavske ekipe, ki je z izbiro strateške in taktične alokacije, samo izbiro naložb ter pionirskim vključevanjem alternativnih naložb v portfelj, ustvarila izjemne rezultate.

Naj skladi, podelitev nagrad, Foto: © Jure Makovec / Moje finance

V Krovnem pokojninskem skladu za javne uslužbence (KPSJU) ima privarčevana sredstva za dodatno pokojnino skoraj 260.000 članov, ki varčujejo pod najugodnejšimi pogoji na trgu, saj ima sklad hkrati najnižje stroške upravljanja med naložbenimi skladi.

Pri varčevanju za dodatno pokojnino gre za namensko in dolgoročno varčevanje, ki članom omogoča, da si s postopnim in dostopnim varčevanjem zagotovijo prejemanje rednega dodatnega dohodka ob upokojitvi.

Javni uslužbenci lahko v celoti izkoristijo davčno olajšavo, ki ga nudi varčevanje. Vsa individualna vplačila (do višine 5,844 % bruto plače posameznika oz. največ 2.903,66 letno) članom namreč znižujejo dohodninsko osnovo, kar pomeni, da del vplačane premije dobijo povrnjene pri dohodnini. Vsi javni uslužbenci imajo na spletnem portalu e.Modra.si na voljo personaliziran izračun, kjer lahko preverijo svoj prihranek pri dohodnini, višino privarčevanih sredstev ter spremljajo donose in aktualne informacije vezane na varčevanje.

Vstop v e.Modra.si

 Izračun davčne olajšave na spletu

Krovni pokojninski sklad za javne uslužbence (KPSJU) upravlja tri podsklade in sledi naložbeni politiki življenjskega cikla. Podskladi omogočajo različne naložbene strategije glede na starost varčevalca, pri čemer lahko mlajši sprejemajo višja tveganja kot starejši, ki se bližajo upokojitvi. V zadnjem, zajamčenem podskladu, ki je namenjen varčevalcem pred upokojitvijo, naložbena tveganja prevzema upravljavec, ki jamči za morebitno nedoseganje zajamčene donosnosti s svojim kapitalom.

 Več o poslovanju pokojninskih skladov v upravljanju Modre