Kako pridno varčujemo

Kljub temu, da smo po naravi precej varčni, po raziskavi iz leta 2015 redno varčuje zgolj 14,6 % Slovencev, skoraj enakemu deležu (14,9 %) pa pogosto primanjkuje sredstev za pokrivanje osnovnih stroškov. Slaba tretjina (27,8 %) vse dohodke porabi za potrebe gospodinjstva, večini med nami (42,7 %) pa uspe privarčevati zgolj občasno. V primerjavi z ostalimi državami članicami EU so v letu 2015 več privarčevali le še na Švedskem in v Nemčiji, najbolj zapravljiva pa so bila gospodinjstva na Cipru in v Latviji.

Kam vlagamo prihranke

Slovenci se najpogosteje odločamo za naslednje načine varčevanja: varčevanje na banki, varčevanje “v nogavici” oz. doma, naložbeno življenjsko zavarovanje, klasično življenjsko zavarovanje, dodatno pokojninsko zavarovanje in vlaganje v vzajemne sklade. Od teh najbolj prednjači varčevanje na banki (24,6 %), druga najbolj priljubljena oblika varčevanja pa sta varčevanje doma (15 %) in naložbeno življenjsko zavarovanje (14,9 %). Manj priljubljene oblike varčevanja so klasično življenjsko zavarovanje (10,3 %), dodatno pokojninsko zavarovanje (9,1 %) in vlaganje v vzajemne sklade (7,9 %).

Za kaj varčujemo

Slovenci varčujemo predvsem iz dveh razlogov: za varnost v prihodnosti ter za nepredvidene stroške in nakupe. V največji meri torej varčujemo, da bi si zagotovili finančno varnost in neodvisnost. V manjši meri varčujemo za to, da bi si lahko privoščili stvari ali doživetja (23,1 %) ter za večje predvidene stroške (17 %). Med varčnimi Slovenci se jih manj odloča varčevati za dopust (14,4 %), še manjši delež pa za reševanje stanovanjskega problema (9,9 %). Strokovnjaki menijo, da bomo v prihodnosti Slovenci privarčevali še več, za kaj bomo porabili prihranke pa je odvisno od naših varčevalnih ciljev, ki se nenehno spreminjajo.